Jak zrobić miód z mniszka?

Miód z mniszka lekarskiego zawiera w sobie mnogość związków które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Pomaga zwalczać przeziębienia, wzmacnia organizm, dostarcza witamin i niewiarygodnie smakuje. To taki mały suplement diety który możemy zrobić w zaciszu naszej własnej kuchni.

Jak się do tego zabrać?

500 rozwiniętych główek kwiatowych mniszka lekarskiego
1 kg cukru
1 duża, soczysta pomarańcza
1 l wody

Jak robimy?

Zbieramy w rękawicach ogrodowych kwiaty (mniszek barwi mocno palce) i kładziemy je na białym płótnie by wszyscy mali rezydenci opuścili swoje mieszanka. Po godzinie robaczki sobie pójdą. I teraz mamy dwie metody w zależności od tego jakiego koloru chcemy otrzymać miód. Jeśli ma być słonecznie jasny to z łepków wybieramy same płatki, jeśli zaś ciemny dodajemy całe główki i gotujemy całość przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy garnek na 24h przykryty szmatką. Zapach nie przypomina jeszcze miodu, ale to się zmieni, przy dalszej obróbce. Po tym czasie odlewamy wywar przez gazę, a to co zostanie dokładnie wyciskamy, by uzyskać to co najlepsze. Do wywaru dodajemy sok z pomarańczy i cukier, a całość gotujemy przez 2-3h do uzyskania gęstej konsystencji. Gotowy miód przelewamy do wyparzonych słoiczków.

Podpowiedź:

Mlecze zbierajmy w słoneczny dzień gdyż wtedy najłatwiej określić jakość kwiatów.

Zbiory należy przeprowadzać w miejscu oddalonym jak najbardziej od dróg i cywilizacji, tak by uniknąć zanieczyszczeń w miodzie.